lev-venner-logo_web.png 11.06.2020 - Sidst redigeret - 11.06.2020

Lev-venner

Lev står bag Lev-venner – et projekt, der danner venskaber mellem ældre med udviklingshandicap, der oplever ensomhed, og frivillige, som har lyst til at gøre en forskel.
Lev-venner eksisterer i Holbæk, Svendborg, Tønder, Rødovre, Ikast-Brande og Aarhus.

Lev-venners formål
Mange ældre med udviklingshandicap savner socialt samvær – en at drikke kaffe med, gå tur med eller spille spil med. Lev-venner har til formål at give ældre med udviklingshandicap, der mangler eller har et begrænset socialt netværk, en frivillig ven. Et besøg, en kaffesnak eller en tur til byen med en frivillig ven skal give oplevelser og sprede glæde i hverdagen.

Derfor er der brug for Lev-venner
De sidste 50 år er der sket en markant stigning i den gennemsnitlige levealder for mennesker med udviklingshandicap. Den demografiske udvikling har betydning for mennesker med udviklingshandicaps sociale netværk – et netværk, der udenfor de institutionelle tilbud, hovedsageligt består af familiemedlemmer.
I takt med at familien falder fra, mister en gruppe mennesker med udviklingshandicap deres sociale relationer. De har svært ved selv at opsøge og danne nye relationer og er derfor udsatte i forhold til at opleve ensomhed, der kan have alvorlige konsekvenser for livskvalitet og helbred.

Sådan foregår Lev-venner
En koordinatorgruppe organiserer Lev-venner i lokalområdet. Koordinatorerne rekrutterer frivillige og samarbejder med pædagoger, hjemmevejledere og kontaktpersoner om at rekruttere ældre med udviklingshandicap, der har behov for og lyst til at få en Lev-ven. Koordinationerne afholder indledende samtaler og har fokus på at skabe gode match mellem frivillige og ældre med udviklingshandicap.
Lev-vennerne mødes på tomandshånd og aftaler sammen, hvad de vil lave. De kan drikke kaffe, se fodboldkamp, gå en tur eller lave andre aktiviteter, der passer ind i begges interesser og spreder glæde.

Projektet er gjort muligt med donationer fra Fonden Ensomme Gamles Værn og TrygFonden.